Широколистни

Широколистните растения са многогодишни и листопадни, за разлика от иглолистните растения. Характерно за широколистните растения е формирането на листа и опадването им през есента.

Бяла бреза (Betula pendula)

Бялата бреза спада към широколистните растения и може да достигне височина до 30 метра. Използва се предимно като декоративно растение, а също така и в медицината.

Каталпа(Catalpa bignonioides)

Катаплата е широколистно и медоносно дърво със сърцевидни листа, което може да достигне височина до 15 метра. Използва се за паркове, градини и е изключително подходящо дърво ако искате да създадете сенчесто място.

Кестен (Castanea)

Кестенът е широколистно дърво и достига височина 40 метра. Той предпочита места с по-топъл климат, мека зима и умерено количество валежи. По отношение на светлина не е толкова взискателен, както други видове широколистни растения.

Липа(Tilia)

Липата е лечебно и медоносно дърво с височина до 30-40 метра. Цъфти през юни-юли със светложълти цветове, които са много ароматни.

Рустифина(Rhus typhina)

Рустифината е широколистно средно голямо дърво, достигащо височина 5-6 метра. Използва се в паркове и градини за декорация поради красивия вид на цветовете и есенното оцветяване на листата.

Церцис(Cercis siliquastrum)

Церцисът е широколистно дърво или храст, което се среща в още две наименования: Див рожков и Дървото на Юда. То достига височина до 10-12 метра и 4-5 метра като храст, расте бавно.

Червенолистна слива(Prunus Nigra)

Червенолистната слива е широколистно и декоративно растение, което е с височина до 6-8 метра. Цъфти през март-април с бледо-розови цветове.

Чинар(Platanus)

Чинарът е широколистно дърво, което расте бързо и достига височина до 40 метра. Подходящo е за паркове, градини и места, които имат нужда от засенчване.

Явор об.(Acer pseudoplatanus)

Обикновеният явор е широколистно дърво с добре развита и дълбока коренова система, което може да достигне височина до 40 метра.

Ясен планински(Fraxinus excelsior)

Планинският ясен е широколистно дърво, расте бързо и достига 40 метра височина. Най-подходящото място за отглеждане е полусянка.

Магнолия (Magnolia)

Магнолията е декоративно широколистно дърво, което достига около 3 метра височина. Предпочита умерено поливане и слънчеви места, които са защитени от ветрове.

Дойция (Deutzia spp)

Дойцията е широколистно растение с бели цветове, което цъфти през май. Предпочита умерено поливане, слънчеви места и устойчива на студ.

Кълбовидна акация (Robinia Pseudoacacia Umbraculifera)

Кълбовидната акация е широколистно дърво, което е с кълбовидна форма и не образува цветове. Използва се често за озеленяване в градовете.

Китайски мехурник (Koelreuteria paniculata)

Китайският мехурник е широколистно декоративно дърво. Цъфтежът му е през юни-август с жълти цветчета, медоносен вид растение е.

Кълбовиден шестил (Acer platanoides Globosum)

Кълбовидният шестил е широколистно дърво. Предпочита слънчеви места, добре дренирана почва и умерено поливане.

Пауловния (Paulownia)

Пауловнията е високо широколистно дърво с ценна дървесина, за което е характерно бързият растеж.

Шестил (Acer platanoides)

Шестилът е широколистно дърво, което се използва като декоративно дърво в градини и паркове. Предпочита дълбоки и богати на хранителни вещества почви.

Японска върба (Salix integra hakuro nishiki)

Японската върба е широколистно дърво с декоративна стойност, което достига височина до 2-3 метра.

Японска плачеща върба (Salix caprea pendula)

Японската плачеща върба е ниско широколистно дърво. Предпочита редовно поливане, слънчеви и полусенчести места.